Cu ochii pe 2023 și 2024 ->  Mihai Hotca

Cu ochii pe 2023 și 2024 -> Mihai Hotca

136

https://www.juridice.ro/719941/cu-ochii-pe-2023-si-2024-mihai-hotca.html

Alina MateiCum ati incheiat anul 2023?

Mihai Hotca: Fiind vorba despre o perioadă mare, volens nolens, 

voi exprima un punct de vedere cu o doză consistentă de relativitate, întrucât chiar și evaluarea activității unei zile este, de multe ori, greu de cântărit cu obiectivitate. De fapt, indiferent de întindere ei, când „măsurăm” activitatea noastră, suntem intrinsec subiectivi. Iar dacă ne referim la reușitele și ratările întregului an 2023, „tușa personală” este mult mai accentuată. Propunându-mi să fiu realist, consider că, pentru mine și colegii mei din cadrul HOTCA NEAGU SITARU & ASOCIAȚII, anul care tocmai s-a scurs a fost pigmentat cu provocări profesionale și, apreciat în ansamblu, pot pune că mi-a prilejuit rezultate bune, superioare anului 2022.

Alina Matei: Cum simtiti anul 2024?

Mihai Hotca: Marea dificultate a societății postmoderne, iar dacă vrem să fim obiectivi trebuie să spunem că a fost o problemă constantă a oamenilor pe Terra, este starea de ablepsie în raport cu pericolele grave neanticipabile. Trăim într‑o lume pe care nu o înţelegem, dominată de Lebedele Negre şi de obsesia umană pentru predictibil şi siguranţă. Viitorul are o particularitate certă: este incert! Societatea postmodernă în care trăim, printre multiplele sale „valențe”, o are și pe aceea a impredictibilității tot mai ridicate a viitorului. Caracteristica imprevizibilității perspectivei ar trebui să ne îndemne la prudență și flexibilitate în predicții. Deși 2024 este un an electoral atât în România, cât și în aproximativ jumătate din statele lumii (inclusiv SUA), iar experiența ne arată că economiile sunt influențate negativ în astfel de perioade, eu mizez pe faptul că noul an va fi unul mai bun decât 2023, dar foarte probabil mai prost decât 2025. În această previziune mă bazez pe faptul că, trecând prin pandemie, suferind unele efecte ale războiului din Ucraina și traversând celelalte evenimente majore ale ultimilor 3-4 ani, societatea a căpătat o „doză suplimentară de antifragilitate” (termen introdus în comunicare de Taleb), Antifragilitatea este calitatea ce creşte rezistența (robustețea, reziliența, imunitatea) oamenilor care fac faţă evenimentelor impredictibile sau improbabile. Omul trecut ocazional prin greutăţi este ca fierul trecut prin procesul călirii, în timp ce omul ferit de orice încercări, precum şi omul supus continuu efectelor nocive ce‑i forţează limitele nu devine mai rezistent, ci mai fragil. Nietzsche zice: „Ce nu mă omoară mă face mai puternic”.

Alina Matei: Cum reusiti sa aveti o echipa de avocati performanti?

Mihai Hotca: În interiorul unei echipe, dacă este construită pe afectio societatis și încredere între membri, fiecare avocat constituent al grupului are posibilitatea să-și crească nivelul până la potențialul său maxim. Foarte probabil, „echipa noastră” de avocați este performantă pentru că, în cadrul ei, toți membri au aptitudini potrivite să lucreze eficient împreună.

Alina Matei: Cum va intelegeti cu Inteligentele Artificiale?

Mihai Hotca: Relația mea cu IA este una de tatonare.

Alina Matei: Ce avocat tanar v-a atras atentia in anul 2023?

Mihai Hotca: Am trei nume, pe care aș vrea să le menționez. Adrian Bubatu, Alexandru Pîrvan și Andrei Croitoru.