Mihai Adrian Hotca interviu din cadrul Conferinței Noile/Vechile Coduri penale – 10 ani de aplicare

149

Astăzi am avut bucuria să participăm la un eveniment dedicat intrării în vigoare, cu 10 ani în urmă, a pachetului legislației penale. Cu 10 ani în urmă au intrat în vigoare mai multe acte normative: Codul penal, Codul de procedură penală, Legea privind sistemul de probațiune, Legea executării pedepselor și măsurilor neprivative de libertate, Legea executării pedepselor, Legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală și Legea de punere în aplicare a Codului penal. Iată, este vorba de 7 acte normative care au fost în vigoare o perioadă destul de mare, pentru a se putea trage concluzii cu privire la impactul acestora în societate.

Putem spune că, în linii mari, legislația penală adoptată cu 10 ani în urmă a dat testul realității și multe dintre, aș spune chiar în marea lor măsură, dispozițiile penale intrate în vigoare acum 10 ani au probat că legiuitorul a avut o politică penală care a coincis cu, să spunem, evoluția relațiilor sociale.

În această perioadă au existat multe chestiuni de drept, multe controverse și, să le spunem, în general, probleme de aplicare a legii penale, majoritatea lor fiind, finalmente, soluționate prin decizii ale curților importante la nivel național (Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție), dar și prin intervenția, uneori, a instanțelor europene (am în vedere atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât și Curtea de Justiție a Uniunii Europene).

Analizând, în general, legislația penală în acest moment, constatăm că, în marea ei majoritate, aceasta a dat sau a căzut, după caz, testul de constituționalitate, iar legiuitorul, de cele mai multe ori, în cazul în care Curtea Constituțională a invalidat anumite soluții, declarând neconstituționalitatea unor dispoziții din legislația penală, s-a conformat și a reglementat în conformitate cu cele statuate de instanța de contencios constituțional.

Sigur că, în anumite situații, legiuitorul nu a reacționat prompt, existând chiar și în prezent situații în care, deși Curtea Constituțională a intervenit, legiuitorul nu a modificat legea în așa fel încât ea să fie conformă cu prevederile constituționale.

Ca o concluzie, putem spune că, după 10 ani de aplicare, legislația penală nouă a devenit veche și, în bună măsură, ea s-a constituționalizat, se aplică relativ unitar și, în cele mai multe situații, corect, existând, evident, și anumite situații în care soluțiile practice nu sunt cele corespunzătoare, uneori din cauza faptului că legiuitorul acționează pompieristic, plecând de la anumite semnale din societate, reglementează practic, plecând de la cazuri particulare, lucru de care trebuie să se ferească, și atunci sigur că se ajunge la situația în care legislația, nefiind analizată corespunzător din perspectiva corelării textelor, este înțeleasă diferit în practică. Sunt și aspecte, pe de altă parte, care pleacă de la neclaritatea unor soluții care vizează dezlegarea unor probleme de drept sau, pur și simplu, de modul în care fiecare organ judiciar se raportează la dispozițiile legale.

A fost un eveniment în care speakerii s-au referit la impactul legislației penale, la evoluția jurisprudenței, la modificări survenite în acești 10 ani și la alte aspecte de interes pentru domeniul dreptului penal. Încă o dată, mulțumesc organizatorilor pentru acest eveniment și ne dorim ca, în viitor, astfel de evenimente să fie din ce în ce mai dese, pentru că ele reprezintă un for în care problemele legislației penale pot fi discutate, analizate și pot fi propuse soluții.

 

https://www.universuljuridic.ro/discursul-domnului-mihai-adrian-hotca-din-cadrul-conferintei-noile-vechile-coduri-penale-10-ani-de-aplicare/