Mihai Adrian Hotca, Gașca de la Drept

Mihai Adrian Hotca, Gașca de la Drept

943

 https://www.ujmag.ro/drept/diverse/gasca-de-la-drept-o-poveste-din-vremea-studentiei   (Cumpara de aici)

Cuvânt-înainte

Cine este deja familiarizat cu scrierile distinsului profesor Mihai Hotca avocat cu reputație recunoscută, neobosit cadru universitar și activist nepereche al vieții juridice, va avea o surpriză lecturând „Gașca de la Drept”. Aici nu mai găsim aforisme, cugetări și reflecții, nici rime înnobilate de umor și accente critice. De această dată, autorul propune un montaj simplu și convingător de imagini, scene, episoade și trăiri la comun ale unei grupe de tineri care au ales Dreptul ca plan de ascensiune în cariera profesională.

Avem în față un puzzle inedit, un mix de experiențe, înțelepciuni, pilde, dezbateri și fragmente încântătoare de cursuri de Drept, filtrate prin ochii unor tineri studenți. Într-o abordare mai degrabă colocvială, liberă, dar cu o riguroasă civilitate, autorul aduce în scenă câteva personaje credibile, angajate plenar în această cursă a devenirii juridice.

„Gașca” ia naștere natural, grupa H devine un cor cu voci bine armonizate și personalități în formare. Studenții din poveste au abordări individuale demne de luat în seamă, sunt marcați de emoții și trăiri, descoperă de unii singuri sau împreună farmecul perioadei de studii, pasiunile și tentațiile inerente vârstei, teribilismele, păcatele mai mici sau mai mari, dragostea și provocările vieții în cuplu. Idilică pe alocuri, mai zbuciumată sau mai plină de neprevăzut, viața „găștii de la Drept” pulsează dinamic în pagini, izvorând din experiențele directe ale autorului.

Cum spuneam, într-un admirabil exercițiu de imaginație și arhitectură narativă, scriitorul se neastâmpără artistic și aduce în fața cititorului un colaj viu de scene și întâmplări trăite și atent relatate în scris de la cursuri și din viața privată, de morale antologice și mai ales de temeri, frământări și polemici.

Lucrarea profesorului Mihai Hotca are nu doar meritul de a strecura cu har, pe nesimțite, după o bine-venită selecție, informații atât de necesare consolidării culturii juridice și generale, care țin de dreptul public și privat, ci etalează și virtuțile unui șir de dezbateri libere, neîncheiate.

Cu un ochi larg deschis, autorul nu omite să intre argumentat și profund în anumite subiecte care provoacă și neliniștesc întreaga comunitate juridică: impactul tehnologiilor emergente (digitalizarea, sistemele de inteligență artificială și robotica) asupra profesiei, starea democrației, șansele de contracarare și combatere a corupției, controversele din domeniul Dreptului penal, disputele pe temele iliberalismului și neomarxismului etc.

Simplu și deschis, fără metafore prețioase, stridențe și volute de stil, Mihai Hotca retrăiește în fața cititorilor secvențe din studenție și de la catedră, demonstrând că și la tinerețe poți să îți scrii parte din memorii. Că dragostea sa neștirbită față de profesia aleasă, Dreptul, irumpe și contagiază, înalță și aduce lumină în Cetate. 

1 septembrie 2021

Cristian Pavel